U bent hier: Home

Koloniewoning van de toekomst nog energiezuiniger dan gedacht!

02-04-14

Koloniewoning van de toekomst nog energiezuiniger dan gedacht!

De onlangs gerealiseerde koloniewoningen van de toekomst in Frederiksoord blijken in de praktijk nog energiezuiniger dan gedacht.
Het bouwteam bestaande uit Bouwbedrijf Broekman vof, Installatiebedrijf Dick Sjabbens, B+O architecten, stichting Maatschappij van Weldadigheid en Cleanfield duurzaam advies heeft 5 van de 9 opgeleverde woningen een jaar lang intensief gemonitoord.

Uit de monitoring blijkt dat bijna alle woningen 10% meer eigen energie opwekken dan in eerste instantie was berekend.
Dit is opvallend aangezien niet alle zonnepanelen op een 100% zuidoriëntatie konden worden aangebracht, vertelt  Arend Sjabbens van Installatietechniek Dick Sjabbens.

Alle woningen worden verwarmd met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Deze zorgt samen met een zonneboiler tevens voor het warme water.
De onderlinge verschillen in het elektraverbruik van de warmtepomp worden grotendeels verklaard doordat een aantal woningen een hogere warmwatervraag hebben.
In één van de woningen is bijvoorbeeld een stortdouche aanwezig of er wordt vaker gedouched als gevolg van de gezinssamenstelling.

Het gebouwgebonden energieverbruik van de woningen is zeer laag als gevolg van de goede bouwkundige schilisolatie  en gerealiseerde kierdichting. Bouwbedrijf Broekman heeft hier in de voorbereiding veel onderzoek naar gedaan. De energiezuinige verlichting, zonnecollector en het WTW-ventilatiesysteem maken het plaatje compleet.
Het gebruikersgebonden energieverbruik van de eigen apparatuur zoals TV, computer, koelkast, etc. is dan ook erg bepalend voor het totale energieverbruik van de woning.  

Een woning wordt als energieneutraal beschouwd als het al zijn gebouwgebonden energie zelf opwekt,  vertelt Manuel Schoonveld van Cleanfield Duurzaam advies.
Hij is als duurzaam adviseur betrokken bij dit project. Tijdens de oplevering hebben we een blowerdoortest en thermografie meting uitgevoerd.  Deze resultaten gaven al aan dat het wel goed zat,  vertelt Schoonveld

Indien men het  totale verbruik per woning bekijkt en de totale opwekking, dan zijn een aantal woningen zelfs energieleverend, inclusief de benodigde energie voor eigen apparatuur.
De eigenaren van deze woningen leveren per saldo energie aan het net en krijgen hier een leuke vergoeding voor.

Kortom alle woningen zijn ruimschoots gebouwgebonden energieneutraal en een aantal zelfs energieleverend!
Hiermee is de ambitie van het bouwteam naar volle tevredenheid gerealiseerd.
De potentiële  kopers van de nog te bouwen koloniewoningen krijgen dus gegarandeerd een koloniewoning van de toekomst!  

Voor meer informatie zie:

website koloniewoning van de toekomst

Excellente gebieden Rijksdienst voor Onderenemers (AgentschapNL)