Toelichting
Tijdens het ontwerp is zoveel mogelijk gekeken naar het toepassen van duurzame maatregelen, zoals het hergebruik van materialen en het tegengaan van het verspillen van grondstoffen. Zo worden bestaande elementen verwerkt in de nieuwe gevel en alle bouwmaterialen worden geregistreerd in een materialenpaspoort. Daardoor kunnen materialen nooit meer als anoniem afval verdwijnen en wordt recycling gestimuleerd. Inzicht in de herkomst en verwerkingsmogelijkheden van materialen is essentieel voor circulair bouwen.
Diverse materialen zijn afkomstig uit gesloopte woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels worden opnieuw gebruikt of zijn afkomstig uit een restpartij.
Ook de keuken is circulair: wanneer een onderdeel defect is, is vervanging eenvoudig en daarbij hoeft niet de hele keuken te worden vervangen.
Duurzaamheid woningen
De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam geworden. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewerkt voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor deze zeer comfortabel zijn. Zo wordt ten opzichte van traditionele bouw, met hetzelfde energieconcept, 50 procent bespaard op de CO2-uitstoot.
De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Samen met een landschapsarchitect wordt het basisontwerp van de tuin verder ingevuld, waarbij ook oplossingen worden gekozen die het klimaat ten goede komen
Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten